Česká strava lidová
Popis produktu
Parametry produktu
Recenze
, zakoupeno v Martinus
Povinná literatura pro všechny, co se zabávají historií stravování v českých zemích. Přehledně rozdělené kapitoly, velmi přínosné informace. Nadčasová.
, zakoupeno v MegaKnihy.cz
- kniha se čte jedním dechem - vrací se do dob dávno minulých super připomenutí toho, co jsme již dávno pozbyli
, zakoupeno v ABZ.cz
Velmi zajímavá kniha o stravování konce 19. a začátku 20. století.
Parametry produktu
Popis produktu
Jak vaříval se v okolí Loučeně "ševcovský jahelník" ? ... Z čeho se v Polabí vyráběl sýr "vrzavec" aneb "voddojková bába" ?...
Autorka v pěti kapitolách (V lese a u vody, Na poli a ve mlýně, Na statku a za humny, V pátek a ve svátek a Všedního dne) přináší bohaté informace vytěžené ze svého dlouholetého zkoumání stravovacích zvyklostí a jídelníčku prostého českého lidu a dokládá, že strava založená na těchto prastarých slovanských tradicích v sobě instinktivně spojuje a vyvažuje ty nejzdravější složky.
Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.
Přestože kniha neobsahuje žádné recepty, poskytne bohatou inspiraci všem milovníkům dobrého jídla, kteří dávají přednost pokrmům sice nepříliš složitým, ale zato promyšleně sestaveným a vyzkoušeným celými generacemi. Řečeno slovy autorky: „Původní strava českého venkovského lidu ... očištěna od vší přítěže nedostatků, může totiž představovat spolehlivý základ, na kterém lze dále budovat vědecky odůvodněnou životosprávu širokých vrstev.“
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné.
- Autorka: Úlehlová-Tilschová Marie
- Počet stran: 448
- Formát: vázaná
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
, zakoupeno v Martinus
Povinná literatura pro všechny, co se zabávají historií stravování v českých zemích. Přehledně rozdělené kapitoly, velmi přínosné informace. Nadčasová.
, zakoupeno v MegaKnihy.cz
- kniha se čte jedním dechem - vrací se do dob dávno minulých super připomenutí toho, co jsme již dávno pozbyli
, zakoupeno v ABZ.cz
Velmi zajímavá kniha o stravování konce 19. a začátku 20. století.
, zakoupeno v bux.cz
Bezvadný náhled do historie zemědělství, stravování a kultury života našich předků. Perfektně použitelné v současnosti.
, zakoupeno v MegaKnihy.cz
ok
, zakoupeno v MegaKnihy.cz
- Vynikající kniha
- -
Jednoznačně doporučuji pro všechny, zajímající se o přírodní tématiku a zdravý životní styl. Koipil jsem tuto knihu již 2x a rozhodně budu pokračovat s obdarováváním svých blízkých. S